Min første sejr i international mini-racing!

Af Jan Juul


Inspireret af Holger Thors indlæg om vintage-biler og gamle dage, som jeg har læst med stor begejstring og interesse, synes jeg at jeg vil yde mit beskedne bidrag til historierne om "de gode gamle dage".

Som værende en af dem, der efterhånden har været med i gamet i en "menneskealder" er det da blevet til en del oplevelser i tidens løb. Min "professionelle" mini-racing karriere startede tilbage omkring 1968-69, hvor jeg og min gode ven og meddirektør i det verdenskendte, non-profitable forretningsconglomerat Neckcheese Enterprises (men det er en helt anden historie!), Niels Elmholt Christensen, for første gang meldte os ind i en miniracing klub efter blot at have racet lidt rundt på Niels' Scalextrix-bane hjemme på hans værelse eller på min ditto på mit værelse. (Vi havde nogle gode, store værelser!). Den pågældende klub var beliggende på Søndergade i Herning, og en af hovedmændene bag klubben var en i Ikast boende person ved navn Sven Sponholtz, som dog også var medlem af en klub i Silkeborg. Banen var en stor 6-sporet spånpladebane på ca. 50 meter og i store træk en spejlvendt udgave af banen hos Silkeborg og Omegns Mini Racing (SOMR). Desværre var det så som så med de entusiastiske medlemmer i klubben så omkring 1969-70 rykkede Niels og jeg til SOMR i Silkeborg, hvor Sven til klubaftenerne kunne give os kørelejlighed fra Ikast. Det varede dog heller ikke længe efter, før klubben i Herning desværre gik i opløsning.

I Silkeborg var der liv og entusiasme, og på 1.salen over banen var en billard-salon og en "butik", hvor vi kunne købe alle de "hotte" stumper og reservedele. Det var himlen for et par 13-14 årige knægte. Den første tid gik naturligvis bare med træning og enkelte klubløb og så ellers suge til sig af viden fra de rutinerede medlemmer. Der blev arrangeret bustur ned til SOMR's venskabsklub i Kiel, hvorfra enkelte sjove minder stadig kan bringes frem i hukommelsen. Jeg husker ikke specielt min første deltagelse i DM-løb, men min første sejr glemmer jeg naturligvis aldrig.

Det skete til det Internationale 6-timers Løb om Silkeborg Bys vandrepokal, lørdag d. 21. august 1971, kl. 14.00. Der deltog 6 hold, hvoraf 2 var fra Silkeborg…..de øvrige fra udlandet (Holland og Tyskland).

Hvert hold fra SOMR bestod af henholdsvis en erfaren og rutineret kører samt en yngre, mindre rutineret.
Førsteholdet (SOMR 1) bestod af Sven Sponholtz (erfaren) og Kuno Nielsen og andenholdet (SOMR 2) af T.E. Dierichsen (erfaren) og undertegnede. Denne strategi skulle vise sig at være yderst holdbar.

Hjemmeholdene lagde hårdt ud og naturligvis var det de erfarne, som åbnede ballet, da starten gik kl. 14.00 og efter den første times kørsel lå SOMR 1 i spidsen med 366 omgange med SOMR 2 på 2.pladsen med 337. På 3.pladsen kom det tysk-hollandske hold med Dombrowski og Jansen, der havde tilbagelagt 317 omgange.

Så blev det novicernes tur!.......I løbets 2. time sparkede det tysk-hollandske hold røv og var helt klart hurtigst. De overtog derfor 2.pladsen uden at Kuno og jeg på nogen måde faldt helt igennem. SOMR 1 var stadig i spidsen med 685 omg. Og SOMR 2 var kun 7 omg. Efter Dombrowski/Jansen med henholdsvis 647 og 654 omg.

3. time skulle blive afgørende for SOMR 2. Min erfarne medkører, Dierichsen (til daglig blot kaldet T.E.D.) havde virkelig fået bygget en solid og holdbar bil, som Samtidig kunne køre hurtig på den vanskelige Silkeborg-bane. T.E.D. trak 44 omgang fra stintets næsthurtigste hold, Kieler-holdet Rudy Bahr & Wolfgang Pichler og bragte SOMR 2 i spidsen med 988 omg. Foran SOMR 1 med 946 omg. Trods et mindre godt stint var Dombrowski/Jansen stadig på 3.pladsen.

I 4. time satte undertegnede streg under sejren med et kanon-stint, der bragte os 130 omgange foran nærmeste konkurrent, som nu var Dombrowski/Jansen. Resten var en ren "walk-over" og den reelle kamp, som faktisk havde udviklet sig til lidt af en gyser, stod om 2.pladsen mellem Dowbrowski/Jansen og Sponholtz/Nielsen.

Det endelige resultat blev;

1 SOMR 2 T.E. Dierichsen & Jan Juul 1980 omg.
2 SOMR 1 Sven Sponholtz & Kuno Nielsen 1786 omg.
3 RUFUS/ROEFF B. Dombrowski & H. Jansen 1694
4 RUFUS-HAMBURG W. Salger & W. Schult 1657 omg.
5 1.ARK-KIEL R. Bahr & W. Pichler 1444 omg.
6 ROEFF-HOLLAND E. Crama & H. Visscher 1130 omg.


Banen i Silkeborg - cool nok.

Så det var en noget stolt og glad ung mand, der efter 6 timer fik overrakt sin første pokal, som vinder af et internationalt miniracingløb, denne lørdag aften for 31 år siden.

Efterfølgende er det blevet til mange løb, og også nogle sejre ind imellem, men det er klart denne, som har betydet mest, og sjovt nok er det i langdistanceløbene, at jeg altid har gjort mig mest gældende……i en periode sammen med Ole Lund Larsen fra Struer, var vi endda kendt som minracingsportens svar på Ickx og Bell.

Det er stadig Endurance-løbene, som trækker mest i det gamle liv, og det seneste i rækken var såmænd Holgers 1970 Le Mans Rebirth arrangement, sammen med…hvem andre end…….Niels!

Vi ses på banerne!
Jan Juul