Test, Kelvin Light testbænk

Af: Carpo

Langt om længe kom det udstyr jeg altid har drømt om i min slotcar verden. Lige siden jeg startede med at køre racerbane, har jeg gået og drømt om at få en testbænk eller rullefelt - kald det hvad du vil. En dims hvor man kunne måle om ens motor/bil kører godt og om motoren også lever op til hvad producenten lover. Jeg har dog altid været klar over at et rullefelt ikke kan vinde et løb for en, men i mine drømme har det været et sjovt stykke legetøj.

Nu er mit drømme rullefeltet endelig kommet - og jeg har investeret i et!!! Lad mig med det samme slå fast, at virkeligheden er bedre end selv mine vildeste drømme!!!!

Rullefeltet kommer fra den spanske producent Kelvin Light, som også er kendt for deres geniale lys til 1/32 og 1/24 racerbiler.

Kelvin Light Testing Bench er et super kvalitets produkt. Der er ingen steder hvor Kelvin Light er gået på kompromis med kvaliteten. Man skulle næsten tro at rullefeltet var bygget i Tyskland og kostede det dobbelte, så flot er det hele lavet. Vigtigst af alt, er dog at det virker perfekt lige fra man tænder det, og til man slukker igen - og der er ikke noget man hele tiden skal justere og rette, for at få det til at virke optimalt. Tænd, test, sluk - herligt !.


Det altid særdeles velforberedte Audi-team har tilbragt mange timer på rullefeltet op til den kommende sæson.

Nu er 2995 kr. jo ikke småpenge i dagens Danmark. For de penge får du:

Rullefelt (250X180X42 mm)
Strømforsyning (regulerbar fra 0-20 V/DC, max.: 1 Amp)
Strømkabel til motor (6,3mm jack)
Hastigheds sensor
Magnet "dims" til hastigheds sensor
Motorholder med klemme
3 stk. Motoraksel "dimser", til måling af motoromdrejninger
Umbraco nøgle til "dimser"
2 stk. magnetiske bil låse
Løst sandpapir
Metal tape (til sensor)
Der kommer senere et program til PC, hvor man kan koble rullefeltet sammen med en PC´er via et RS-232 kabel.

Kelvin Light Testing Bench kan bla. bruges til følgende:
Tilkøring af motor og gear/bil
Måling af motorhastighed
Måling af hastighed på bagakslen
Måling af strømforbrug
Måling af hastighed i meter i sekundet
Test af controller/"håndtag"
Afslibning af dæk på sandpapir (tyre grinding)
Strømforsyning og aflæsning af strømforbrug på racerbane


Hele hemmeligheden ved Kelvin Light Testing Bench - sensoren der er i stand til at måle et stykke metalfolie fare forbi op til 60000 i minuttet.
Rullefeltet har to programmer "slotcar" og "motor". Skal man teste hastigheden på bagakslen skal man bruge programmet "slotcar". I dette program starter man med at indtaste diameteren i mm af baghjulet. Dette bruges til at udregne hastigheden i m/sek. Herefter er det egentlig bare at indstille strømstyrken som er justerbar fra 0-20 volt. Dette gør man på et potentiometer som kan drejes 10 omgange, man kan altså nemt fin justerer strømstyrken.

I displayet, som er oplyst 2X20 tegns alfanumerisk LCD, kan man aflæse:
Strømstyrke, volt, en decimal. (tolerance: 5 %)
Strømforbrug, mA, (tolerance +/- 3%)
RPM, omdrejninger på bagakslen, måleinterval: 30-60.000 RPM (tolerance 0,2%)
M/S, meter i sekundet

I "motor" programmet kan man aflæse:
Strømstyrke
Strømforbrug
RPM, (på motoren)

Det geniale ved rullefeltet er, at man kan se om ens forbedringer gavner motoren/bilen, noget som jo kan være meget svært, for ikke at sige umuligt, at fornemme på en bane. Jeg har lært utrolig meget om gear og motor i den tid jeg har haft mit rullefelt. Jeg er også sikker på at jeg kommer til at lære meget mere i den kommende tid.
Jeg har brugt rullefeltet til at køre mine motorer til med, og til at måle om man kan vinde noget ved at køre motoren til - og det kan man virkelig!!!
Derudover er rullefeltet også blevet brugt til at teste biler med. Mange små fif har jeg fundet frem til på mit rullefelt, men når bilerne kommer på banen tror jeg ikke der er den store forskel! Så tro nu endelig ikke at Kelvin Lights Testing Bench kan lave mirakler - det er kun ham med speederen der kan det!!!!

En anden genial ting er at der er en måler som måler strømforbruget. Det har været til stor glæde for mig nogle gange. Her kan man virkelig se om motoren går som den skal, og at der ikke er unødvendig friktion nogle steder på bilen (ok, man kan ikke måle om forhjulene eller styretap går imod noget!) Men alt som har med motor og transmission bliver afsløret her hvis det ikke "går" som det skal.

Kelvin Light TESTING BENCH er uundværlig for slotcar entusiasten og for klubberne. Et godt og brugervenligt værktøj som jeg er sikker på vil hjælpe os på mange måder i rigtig mange år fremover.